Harmonika od krompira
Harmonika od krompira
Priprema
1. Neoguljeni krompir dobro operemo i zatim ga 20 minuta kuhamo u kipućoj vodi. Ako je manji, kuhamo ga samo 15 minuta, a veći 25 minuta.
2. Kad je kuhan, izvadimo ga iz vode, ogulimo i više puta ga poprečno zarežemo da je na dnu još uvijek spojen.
3. Otvore između kriški naizmjenično napunimo sa kriškama šunke i sira. Na svaki krompir stavimo malo putera i začinimo ga sa solju i biberom. Krompir možemo peći tako da ga umotamo u foliju ili upotrijebimo nauljenu posudu za pečenje sa poklopcem. Krompir pečemo na 200°C približno 30 minuta.
4. Prije nego što je krompir pečen, rastvorimo foliju ili odignemo poklopac da krompir na vrhu dobije laganu smeđu boju. Kad je pečen, posipamo ga još sa narendanim sirom. Poslužimo ga sa zelenom salatom i možemo mu dodati kiselo vrhnje.