Domaća pileća supa
Domaća pileća supa
Postupak pripreme
U veći lonac sam stavila pileće meso, nalila hladnom vodom, poklopila i stavila na laganu vatru da se kuva (nekih pola sata). Kada je voda blago provrela i krenula da se stvara pena po površini skinula sam penu pa kasnije dodala oljušteno povrće, luk koji sam malo prepekla na plotni (uzela sam malo alu folije, luk isekla na pola, stavila na foliju pa na ringlu, kada je porumeneo sa te strane, okrenula sam ga i zapekla i sa druge a onda ubacila u supu, bacila foliju i to je to) biber u zrnu i so pa opet poklopila i na laganoj vatri (tek onako lagano da pućka) kuvala sat-sat ipo tj. dok meso i povrće potpuno nisu omekšali.
Kada je supa bila gotova izvadila sam meso i povrće a supu procedila, zakuvala knedlice i kuvala ih 15-20 minuta tj. dok nisu omekšale.
Priprema knedli: Prvo sam dobro, viljuškom, umutila belance (sa malo soli), zatim dodala žumance a nešto kasnije i kašiku po kašiku griza. Obično mi treba oko tri ipo kašike na jedno jaje ali to poprilično zavisi od veličine jaja. Ostavila sam smesu oko 15-ak minuta da griz malo nabubri a onda kašičicom uzimala malo po malo smese i spuštala u supu tj. prvo kašičicu spustim u supu da se pokvasi i zagreje a onda uzmem malo smese, spustim u supu da se knedlica lagano odvoji od kašike i onda tako uzimam malo po malo smese dok imam…
Meso i šargarepu iz supe sam iseckala na sitno, stavila u tanjire za serviranje, preko sipala supu s knedlama, posula malo peršun lista i poslužila.
Prijatno!