Pile na Ptujski način
Pile na Ptujski način
Postupak pripreme
Za marinadu iseckajte crni luk i dodajte slačicu, bujon od povrća, pire od paradajza, mlevenu papriku, sirće, ulje i timijan.
Očistite pile, tako da odstranite krajeve krila, rep i kožu na vratu. Prebacite ga u sud za pečenje, dobro premažite marinadom i ostavite da odmara dva sata.
Pre nego što pile stavite u sud za pečenje, obložite ga očišćenim i narezanim povrćem za prilog. U kombinovanoj rerni sa dodatkom pare prvo pecite oko sat vremena na 140 °C, a zatim isključite paru, povečajte temperaturu na 180 °C i dodajte ventilaciju da se pile lepo zapeče. U klasičnoj rerni pecite pile na 160 °C, a na kraju povećajte temperaturu na 200 °C i uključite ventilaciju da bi koža bila hrskavija.
Još sočnije
Piletina je još sočnija ako se zaseče u predelu bataka i karabataka i parče putera gurne ispod kože sve do grudi, koji će se tokom pečenja otopiti i obliti grudi.