Pileće ćufte u sosu od bundeve
Pileće ćufte u sosu od bundeve
Postupak pripreme
Crni luk sitno iseckati, blago posoliti i ostaviti da omekša. Posebno sjediniti mleveno meso, crni luk, rendane tikvice, začine, biber, so i prezle. Dobro umešanu i sjedinjenu smesu formirati u manje loptice i pržiti na malo ulja. (može meso na sitne komade i da se sa lukom samelje u blenderu)... Sos - U posudu u kojoj su se pržile ćufte dodati malo tople vode, sačekati da provri, pa varjačom trljati po dnu posude, kako bi se sladunjavost mesa (koju su otpustile ćufte tokom prženja) razgradila. Nakon toga, dodati tanko iseckan praziluk i rendanu bundevu, pa dinstati desetak minuta na umerenoj vatri tj. dok se bundeva ne skuva. Skloniti sa vatre i štapnim mikserom ispasirati sastojke. Gustinu sosa prilagoditi ukusu tj. za ređi sos dodati vode ili bujona po želji. Vratiti na ringlu, dodati lovor, začiniti prema ukusu. Pred kraj kuvanja dodati neutralnu pavlaku i sve promešati. I kada sos provri dodati mu ćufte. Kuvati na laganoj vatri petnaestak minuta.
Recept @ Gastroglumac