Pileće varivo na azijski način »Obara fusion«
Pileće varivo na azijski način »Obara fusion«
Postupak pripreme
Isecite pile na komade. Pospite meso sodom bikarbonom i ostavite ga da odmara 20 minuta. Zatim ga operite, osušite i posolite.
U većoj šerpi na maslacu propržite iseckani crni luk, kada dobije staklenu boju dodajte sitno iseckani đumbir i beli luk. Pržite na laganoj vatri dok sastojci ne karameliziraju. Zatim dodajte meso i pržite sa svake strane 1-2 minuta. Dodajte vino, pokrijte poklopcem i pustite da vrije na laganoj vatri 10 minuta.
Dodajte povrće za supu iseckano na sitne komade i prelijte ga vodom, tako da tečnost prekrije sve sastojke. Prokuvajte i kuvajte dalje na laganoj vatri 20 minuta. Zatim dodajte lovorov list i majoran i kuvajte varivo sve dok se meso ne odvoji od kostiju kada ga dodirnete viljuškom. Varivo ostavite sa strane, prebacite meso u drugu posudu i procedite supu kroz sito. Povrće (osim lovora) ispasirajte ili izmiksajte, a meso usitnite viljuškom.
Sipajte proceđenu supu (biće je oko jedan i po litar) u lonac, dodajte istucanu limunovu travu, kari i prstohvat čilija. Prokuvajte, kuvajte na laganoj vatri još 5 minuta, a zatim dodajte kokosovo mleko, meso usitnjeno viljuškom i pasirano povrće po ukusu (da nije pregusto). Mešajte i sačekajte da ponovo proključa, po želji dodajte još malo soli. Pre služenja uklonite stabljike limunove trave i u svaki tanjir iscedite malo soka limete i prstohvat čilija. Po želji pospite svežim korijanderom.
Da bi meso bilo mekše
Pre kuvanja meso natrljajte sodom bikarbonom, jer će ga soda bikarbona dodatno omekšati.