Pileći file u kremastom sosu
Pileći file u kremastom sosu
Postupak pripreme
Pileći mini file prebacite u posudu, pa začinite alevom paprikom, belim lukom u prahu, kašičicom soli i kašičicom bibera. Dobro izmešajte da se komadi mesa lepo oblože i ostavite sa strane.
Iscepkajte listiće bosiljka, beli luk protisnite kroz presu ili ga sitno iseckajte i iseckajte suvi paradajz.
U širu, dublju posudu sipajte maslinovo ulje i puter, pa zagrejte da se puter istopi. Dodajte piletinu i pecite 5-6 minuta sa svake strane da bude lepo pečeno i da dobije boju. Pečenu piletinu izvadite iz tiganja i stavite na čist tanjir.
U isti tiganj dodajte protisnut beli luk i sitno seckan sušeni paradajz. Dinstajte oko 1 minut, da zamiriše, pa dodajte suvi origano, malo soli i bibera. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte. Odmah posle brašna dodajte povrtnu (ili pileću) supu, dovedite do ključanja i krčkajte oko 2 minuta uz neprestano mešanje, da varjačom pokupite braon delove sa dna tiganja.
Dalje, dodajte slatku pavlaku i limunov sok, kratko promešajte, pa dodajte i cepkane listiće bosiljka i parmezan. Probajte sos, pa ako je potrebno dodajte soli i/ili bibera. Vratite piletinu u sos i krčkajte sve zajedno još oko 3 minuta.
Služite uz pire ili njoke. Po želji, prilikom služenja, možete posuti čili papričicom.