Piletina sa taljatelama u Alfredo sosu
Piletina sa taljatelama u Alfredo sosu
Postupak pripreme
Najpre pripremite piletinu. Stavite dublji tiganj na šporet da se zagreje, pa dodajte ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte pileći file u komadu. Dok se donja strana prži, gornju posolite, pa ponovite isto kada okrenete piletinu. Pecite piletinu na malo jačoj vatri 3-4 minuta po strani. Ako je potrebno, smanjite temperaturu. Kada su komadi mesa dobili boju, smanjite vatru, pa sipajte pileću supu i poklopite meso. Krčkajte oko 5 minuta. Na polovini ovog vremena okrenite meso, da se jednako ispeče sa svih strana. Zatim dodajte puter i sitno seckan beli luk, pobiberite meso i pospite ga alevom paprikom i sve zajedno krčkajte još malo, otklopljeno, nekoliko minuta. Pripremljeno meso ostavite na toplom dok pripremate ostalo.
Za testeninu, sipajte veću količinu vode u šerpu, obilno posolite i stavite da se greje. Spustite taljatele u ključalu vodu i skuvajte ih prema uputstvu sa pakovanja. Gotovu testeninu procedite i ostavite na toplom mestu.
Za sos, dodajte puter u dublji tiganj i stavite na šporet da se istopi. Čim se istopi puter, dodajte sitno seckan beli luk, a zatim i brašno. Mešajte brašno sa puterom dok ne počne lagano da menja boju, a zatim postepeno počnite dodavati pileću supu, uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice. Kada ste dodali svu supu, nastavite sa dodavanjem mleka, uz mešanje. Zatim začinite sos dodavanjem soli, bibera i muskatnog oraščića. Krčkajte na umerenoj temperaturi oko 5 minuta, da se sos zgusne. Na kraju dodajte parmezan i sitno seckan peršun, promešajte, pa sklonite sa šporeta.
U gotov sos dodajte kuvane taljatele i dobro promešajte. Služite testeninu u sosu sa isečenom piletinom.