Piletina u sosu od kamembera & pireom od paškanata i celera
Već je poznato da je nutritivno bogata piletina uvek dobar izbor za naše svakodnevne obroke.
Ipak, nije bitan samo način pripreme mesa. Svi znamo da je dinstanje, pečenje u rerni, kuvanje na pari ili upotreba friteze na vruć vazduh dobra opcija – dok pohovanje i prženje u dubokom ulju nisu.
Ono što do sada nije bilo razmatrano – bili su prilozi.
Dobro odabran i nutritivno jak prilog svakako utiče na kvalitet obroka. Čak ni nežno dinstana piletina nije idealna ako se servira uz pomfrit, kupovni sos pun šećera i salatu začinjenu rafinisanim uljem.
Zato, u naredna 4 teksta, videćemo kako dobro odabrani prilozi mogu da podignu na viši nivo naše obroke s piletinom 😊 Zato što prilozi mogu da budu raznovrsni, a kažu da je dobra ideja imati „šarenilo na tanjiru“ – upoznaćemo namirnice u 4 boje.
Prva boja – bela
Belo se obično vezuje za nešto nezdravo. Belo brašno, beli pirinač, beli hleb, beli šećer – sve uvek ima konotaciju hrane koja goji i nije dobar izbor. I to jeste tačno.
Ali ima još belih namirnica koje su sjajne i koje mogu da obogate naše obroke:
• To su prvenstveno maslac, jogurt, mlečna pavlaka, sveži sirevi, zreli/stareni sirevi…
• Kao naravno i povrće poput celera, korena peršuna, paškanata, krompira, kelerabe, čičoke…
Kako piletina postaje zdraviji obrok izborom belih namirnica?
Šta nam dobro one donose?
Mlečni proizvodi jesu dragocenost na našoj trpezi:
• Ako se odlučimo za mlade, niskomasne sireve, dobićemo obilje proteina. Oni netolerantni na laktozu, mogu da biraju mocarelu – u kojoj skoro da nema ovog mlečnog šećera
• Ako se odlučimo za one starije, zrele sireve – oni su šampioni u količini kalcijuma
• Kiselo mleko, kefir i jogurt su izvor probiotskih mikroorganizama
• Maslac nije samo najukusnija masnoća na svetu, već i riznica vitamina E, K, B12 i A. sadrži i dosta kratkolančanih masnih kiselina koje nama daju brzu energiju, a odlična su hrana za bakterije u crevima s kojima živimo u simbiozi i koje su izuzetno bitne za celokupno zdravlje.
Što se belog korenastog povrća tiče, mi imamo naviku da svaki pire pravimo od krompira, koji ima manje vlakana od gore pomenutog povrća. Takođe, krompir ima i više ugljenih hidrata, što nije idealan izbor za osobe koje ratuju s kilogramima ili insulinskom rezistencijom:
• Zato je dobra ideja malo promeniti navike i praviti pire od mešavina krompira i belog korenastog povrća
• Takođe je dobra ideja praviti pomfrit od celera
• Ili ispeći ovo povrće u rerni, na isti način na koji inače pravimo pekarski krompir
• Naravno, kad pronađemo čičoku, trebalo bi od nje praviti salatu ili čorbicu – jer je šampion u količini prebiotskih vlakana, koja pomažu hranjenje zdravih bakterija u crevima
Piletina u sosu od kamembera & pireom od paškanata i celera
Već je poznato da je nutritivno bogata piletina uvek dobar izbor za naše svakodnevne obroke.
Ipak, nije bitan samo način pripreme mesa. Svi znamo da je dinstanje, pečenje u rerni, kuvanje na pari ili upotreba friteze na vruć vazduh dobra opcija – dok pohovanje i prženje u dubokom ulju nisu.
Ono što do sada nije bilo razmatrano – bili su prilozi.
Dobro odabran i nutritivno jak prilog svakako utiče na kvalitet obroka. Čak ni nežno dinstana piletina nije idealna ako se servira uz pomfrit, kupovni sos pun šećera i salatu začinjenu rafinisanim uljem.
Zato, u naredna 4 teksta, videćemo kako dobro odabrani prilozi mogu da podignu na viši nivo naše obroke s piletinom 😊 Zato što prilozi mogu da budu raznovrsni, a kažu da je dobra ideja imati „šarenilo na tanjiru“ – upoznaćemo namirnice u 4 boje.
Prva boja – bela
Belo se obično vezuje za nešto nezdravo. Belo brašno, beli pirinač, beli hleb, beli šećer – sve uvek ima konotaciju hrane koja goji i nije dobar izbor. I to jeste tačno.
Ali ima još belih namirnica koje su sjajne i koje mogu da obogate naše obroke:
• To su prvenstveno maslac, jogurt, mlečna pavlaka, sveži sirevi, zreli/stareni sirevi…
• Kao naravno i povrće poput celera, korena peršuna, paškanata, krompira, kelerabe, čičoke…
Kako piletina postaje zdraviji obrok izborom belih namirnica?
Šta nam dobro one donose?
Mlečni proizvodi jesu dragocenost na našoj trpezi:
• Ako se odlučimo za mlade, niskomasne sireve, dobićemo obilje proteina. Oni netolerantni na laktozu, mogu da biraju mocarelu – u kojoj skoro da nema ovog mlečnog šećera
• Ako se odlučimo za one starije, zrele sireve – oni su šampioni u količini kalcijuma
• Kiselo mleko, kefir i jogurt su izvor probiotskih mikroorganizama
• Maslac nije samo najukusnija masnoća na svetu, već i riznica vitamina E, K, B12 i A. sadrži i dosta kratkolančanih masnih kiselina koje nama daju brzu energiju, a odlična su hrana za bakterije u crevima s kojima živimo u simbiozi i koje su izuzetno bitne za celokupno zdravlje.
Što se belog korenastog povrća tiče, mi imamo naviku da svaki pire pravimo od krompira, koji ima manje vlakana od gore pomenutog povrća. Takođe, krompir ima i više ugljenih hidrata, što nije idealan izbor za osobe koje ratuju s kilogramima ili insulinskom rezistencijom:
• Zato je dobra ideja malo promeniti navike i praviti pire od mešavina krompira i belog korenastog povrća
• Takođe je dobra ideja praviti pomfrit od celera
• Ili ispeći ovo povrće u rerni, na isti način na koji inače pravimo pekarski krompir
• Naravno, kad pronađemo čičoku, trebalo bi od nje praviti salatu ili čorbicu – jer je šampion u količini prebiotskih vlakana, koja pomažu hranjenje zdravih bakterija u crevima
Postupak pripreme
Iseckajte paškanat i celer na sitne kockice, a krompir na nešto malo krupnije. Na 2 kašike maslaca ispržite paškanat i celer, da se malo karamelizuju i dobiju bolji ukus. Tek kada ovo povrće omekša, dodajte krompir, posolite i nalijte malo vode. Kuvajte uz povremeno dolivanje vruće vode i proveravajte kada je povrće potpuno omekšalo. Kada je sve gotovo i voda skoro isparila, sklonite s ringle i dodajte preostali maslac. Ispasirajte pire (ručno ili u blenderu) i poklopite do služenja.
Veće šnicle iz pakovanja prepolovite. Na maslacu propržite sitno iseckan beli luk, pa sipajte malo vode da beli luk ne izgori. Kada malo omekša, sipajte pavlaku. Posolite i pobiberite, a zatim ubacite šnicle u sos. Ako ima potrebe sipajte malo vode s vremena na vreme, dok šnicle ne budu skuvane u sosu. Gotove šnicle i ukuvan sos pospite sitno seckanim kockicama kamembera i promešajte da se sir otopi. Tada su šnicle u sosu spremne da budu poslužene s pireom.
Servirano jelo bogato pospite parmezanom – jer ovakav pire fantastično ide uz parmezan. 😊
Recept @vitkigurman