Piletina u sosu sa pečurkama i slaninom
Piletina u sosu sa pečurkama i slaninom
Postupak pripreme
Prebacite mini file u posudu, pa začinite sa alevom paprikom, ½ kašičice soli i ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera. Izmešajte i ostavite sa strane dok pripremate ostalo. Isecite pečurke na tanke kriške, beli luk očistite i propustite kroz presu ili sitno iseckajte, peršunov list sitno iseckajte.
Stavite širi, dublji tiganj da se zagreva na jačoj vatri. U zagrejan tiganj dodajte slaninu isečenu na kockice, pa ju propržite dok ne postane braon i hrskava. Izvadite slaninu šupljikavom kašikom na tanjir na koji ste stavili papirni ubrus, a što više masnoće od slanine ostavite u tiganju.
U isti dublji tiganj dodajte puter i promešajte dok se ne istopi. Dodajte mini file i propecite piletinu po 7-8 minuta sa svake strane, odnosno dok nije skroz pečena, sa lepom braon bojom. Ovo vreme varira u zavisnosti od veličine komada piletine. Pečenu piletinu izvadite i stavite na čist tanjir. Ostavite na toplom mestu.
Na isti tiganj dodajte pečurke i dinstajte dok ne otpuste vlagu. Zatim dodajte maslinovo ulje i beli lek, pa dinstajte još 2 minuta. Dodajte italijansku mešavinu začina i dobro promešajte, pa zalijte belim vinom. Dobro izmešajte, trudeći se da pokupite sve ukusne braon delove koji su prionuli za dno tiganja.
Na kraju dodajte slatku pavlaku, parmezan i sitno seckan peršunov list. Promešajte i stavite da proključa, pa vratite piletinu i sve zajedno krčkajte još oko 3 minuta. Probajte, pa dodajte soli i/ili bibera prema ukusu.
Prilikom služenja pospite hrskavom slaninom i uživajte.