Zeleni pilav
Zeleni pilav umesto klasičnog
Pilav je jedno od omiljenih domaćih jela, jer uz njega mora da ide i domaća pileća supica. Nešto supe ide pre ručka, a deo posluži upravo za pripremu pilava.
Ipak, ono što sam ja zamerala pilavu je bio upravo nedostatak povrća. Imamo piletinu, imamo pirinač, imamo domaću supicu – ali nema povrća. Zato sam ga sada dodala, jer sjajan pilav može da bude još bolji ako se obogati zelenišima.
Recept @vitkigurman
Zeleni pilav
Zeleni pilav umesto klasičnog
Pilav je jedno od omiljenih domaćih jela, jer uz njega mora da ide i domaća pileća supica. Nešto supe ide pre ručka, a deo posluži upravo za pripremu pilava.
Ipak, ono što sam ja zamerala pilavu je bio upravo nedostatak povrća. Imamo piletinu, imamo pirinač, imamo domaću supicu – ali nema povrća. Zato sam ga sada dodala, jer sjajan pilav može da bude još bolji ako se obogati zelenišima.
Recept @vitkigurman
Postupak pripreme
Pile isecite na komade, a za ovaj recept upotrebljeni su bataci, oba karabatka i krilca. U veću šerpu ili lonac staviti sve sastojke i nalije se voda. Supa treba da provri na jačoj temperaturi, a zatim se kuva na srednjoj. Kuvanje može da se prekine kada su i meso, i povrće potpuno meki. Ipak, supa je uvek bolja kada se kuva nešto duže.
Kad je gotova, meso izvadite na tanjir, pa kad se prohladi – očistite ga od kože i kostiju. Rukama ga iscepkajte na manje komade. Supu procedite i ostavite za dalju pripremu đuveča.
Svo povrće iseckajte i počnite da pržite na maslinovom ulju i posolite. Možete dodati i malo supe tokom prženja. Kad povrće omekša, sipajte pirinač, pa sve zajedno još malo propržite. Onda nalijte supu i začinite biberom – a zatim dodajte i meso. Supe bi trebalo da bude dovoljno da prekriva sve namirnice.
Još malo prokuvajte sve zajedno, da sastojci počnu da ključaju. Proverite da li je jelo dovoljno slano. Ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C na oko 20 minuta. Pilav je gotov kad je pirinač skuvan, višak vode ispario – a on dobio boju na površini.